Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης

Eρασμος

59100 Βέροια
+30 23310 74073
erasmos.veria@yahoo.gr

Και ζήσαν αυτοί καλά ... για πάντα!

2013-08-04 15:08

Και ζήσαν αυτοί καλά… για πάντα…!

Ο φωτογράφος Κώστας Σατλάνης βραβεύται με έπαινο  στους φιναλίστ του παγκόσμιου διαγωνισμού που προκήρυξε ο ΟΗΕ το 2011 («UN European Ad Competition, No to Violence Against Women, UNRIC») για το σχεδιασμό αφίσας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η υπενθύμιση της διάκρισης του έλληνα καλλιτέχνη  γίνεται με αφορμή τα απεχθή περιστατικά βίας,  τα μοιραία για τη ζωή νεαρών γυναικών τα οποία είδαν πρόσφατα πάλι το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας.

 

 Η βία ειδικότερα κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία, αποτελεί σήμερα το πρώτο αίτιο αναπηρίας και θανάτου των γυναικών, με συχνότητα μεγαλύτερη από εκείνη του καρκίνου και τα τροχαία δυστηχήματα. «Η βία κατά των γυναικών συνιστά την πιο αποκρουστική, συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί απειλή για τις γυναίκες και προσβάλλει την κοινωνία μας, το αξιακό μας σύστημα και τον πολιτισμό μας. Αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη τόσο την οικονομική, όσο και την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική. Αποτελεί ντροπή για τη δημοκρατία μας και μελανό σημείο για την παιδεία μας. Εντέλει αποτελεί πραγματικά προσβολή στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα», όπως σημείωσε στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια, πρόσφατα στην εκδήλωση των εγκαινίων του ξενώνα φιλοξενίας γυναικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέσω επιδότησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

 

 

 

Στην εκδήλωση αυτή ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης ΕΡΑΣΜΟΣ, πιστοποιημένος φορέας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών,  εκπροσωπήθηκε δια της προέδρου του, Ελένης Παπαδοπούλου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο ΑΠΘ η οποία κλήθηκε από τη Γενική Γραμματέα να παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΓΓ Ισότητας το πρωτοποριακό έργο που τελείται στο Συλλόγο εκτός των παραδοσιακών δομών κοινωνικής παρέμβασης, στο επίπεδο της αντιπεριφέρειας Ημαθίας.

Ο σύλλογος  ΕΡΑΣΜΟΣ στο πλαίσιο της κοινωνικής του δράσης και ανάμεσα στις άλλες πρωτοβουλίες του, ίδρυσε τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί σε εθελοντική βάση, ξενώνα φιλοξενίας γυναικών και των παιδιών τους, θυμάτων βίας.

Η παροχή καταφυγίου, προστασίας, ιατρικής, ψυχολογικής, νομικής  και κοινωνικής υποστήριξης των περιστατικών που απευθύνονται στο σύλλογο αποτελούν διαρκή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο πέρα από κάθε, φυλετική ή εθνικής μορφή διάκριση, που ξεπερνά τα σύνορα της αντιπεριφέρειας αλλά ακόμη και της χώρας. Τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου, σε συνεργασία με την εκκλησία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την εισαγγελία, τις υγειονομικές Υπηρεσίες, τις δημόσιες και συλλογικές δομές κοινωνικής στήριξης και την αστυνομία φροντίζουν για τις κάθε μορφής προκύπτουσες ανάγκες των περιστατικών, με απώτερο στόχο την δυνατόν ομαλότερη κοινωνική τους επανένταξη. Τα μέλη του ΔΣ με το δίκτυο των εθελοντών του συλλόγου, ατόμων και φορέων συναφών με το έργο του επιστημονικών κλάδων, αξιοποιούν το διαθέσιμο εκείνο δυναμικό που καθιστά εφικό το δύσκολο έργο του.

Η σημασία, αλλά κυρίως η αναγαιότοτητα του έργου του Συλλόγου γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή σήμερα, όπου κάθε σχετική δημόσια δομή έχει εκφυλιστεί ή αποδυναμωθεί και ο ιδιωτικός τομέας είναι ευλόγως περισότερο από απρόθυμος να μπει στον τομέα της κοινωνικής παρέμβασης. Η κοινωνία των ενεργών πολιτών καλείται  και πάλι, όπως σε κάθε δύσκολη περίοδο να ενεργοποιήσει τα αιώνια αντανακλαστικά της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, ως αντίβαρο των δραματικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης που επιδεινώνει το πρόβλημα της κάθε μορφής βίας.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο του συλλόγου ΕΡΑΣΜΟΣ στην εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης έδειξαν με σχετικές ερωτήσεις τους, τονίζοντας επίσης την ανάγκη δικτύωσης, οι περευρισκόμενοι εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας,  η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Θεσσαλονίκης,  ο πρόξενος της Ρουμανίας, η γραμματέας της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Γεωργίας, αλλά και εκπρόσωποι ομοειδών οργανώσεων όπως το Καταφύγίο της Γυναίκας και το Δικτύου Α21 για τις γυναίκες θύματα σωματεμπορίας.

Για ακόμη μια φορά ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης ΕΡΑΣΜΟΣ ευχαριστεί όλους εκείνους που στάθηκαν αρωγοί στο έργο του. Αυτό αποτελεί αποκλειστικά συλλογικό τους επίτευγμα.  

 

Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης ΕΡΑΣΜΟΣ